Spor1livesteam

Velkommen alle livesteam elskere

Velkommen til vor ‘live steam’ model jernbane side. Siden har ligget inaktiv i et stykke tid, men nu forsøger vi at genaktivere den; til gavn for både medlemmer af gruppen og alle andre, som kunne interessere sig i denne spændende hobby.

Hvad er ‘spor 1, når vi taler om model jernbaner?

Spor 1 er en kombination af 2 ting: sporvide (gauge), som er 45mm mellem sporerne og skala.

Skalaen til Spor 1 findes i 3 størrelse: 10 mm (1:30) og som findes mest i UK mens 1:32 stort set er i resten af verden, dog nogle steder er skalaen 1:29. Vores gruppe, her i Aalborg, er en blanding af 10mm. og 1/32. Ærlig talt, man kan ikke rigtig se forskellen.

Det hele startede I 1947 i England som ’Gauge 1 Model Railway Association’. Siden dens start er den vokset til et medlemskare af over 8.000 i 33 forskellige lande.

Vores lille gruppe blev stiftet af 7 entusiasters her i Aalborg i august 2014. Du kan læse mere om dem under linket: ’Om Klubben’.

I som ikke er medlemmer af gruppen og læser denne artikel vil sikkert stille spørgsmålet: ’Hvad er så fantastisk med denne skala?’

For det første elsker vi rigtige damplokomotiver og spor 1 er den skala, hvor man bedst kan nyde denne lidenskab. Og så er det lokomotivernes størrelser og vægt. Angående. vægt kan den variere mellem 3 kg. til over 12 kg. og et lokomotiv som ’Big Boy’, er et af verdens største. Den vejer over 20kg. i denne skala!

Og så er det lugten! Ja, lugten af damp, olie og i visse tilfælder lugten af kul røg fra skorstenen.

Vi plejer at køre lokomotiverne med ’hands-on’ køremåde; dvs. man konstant skal justere regulatoren, holde øje med vand og sprit/gas mængden samt have et vågent øje på damptryk og vandglasset i kabinen. Sagt på en anden måde, kører man sit lokomotiv ligesom i virkeligheden.

Man kan sætte enten passagervogne eller gods vogne efter maskinen.

Hvis denne artikel har vækket din interesse, og du står i den situation, at du intet lokomotiv har, hvad gør du så? Vi har en låne maskine, hvor du får lov til at køre, samt vejledning om hvordan man kører en sådan maskine. Hvis, efter et stykke tid, du finder ud af, at det er noget for dig ,så er vi parate til at give råd om evt. anskaffelse af ny eller brugt maskine. Der findes flere producenter som sælger lokomotiver enten i samlesæt eller som færdigt samlet, samt firmaer som sælger nye eller brugte maskiner. Alle findes på nettet.

Kontakt os og hør hvornår vi møder til en ’Get-Together’, som det hedder, hvor vi samles til en venlig komsammen i en atmosfære af røg og damp!

Vi glæder os til at se dig!